SEYFETTİN KUBİLAY DÖNEMİ (1984 - 1994)
1984 – 1994 Yılları arasında Arifiye Belediye Başkanlığı yapan Seyfettin Kubilay, göreve geldiğinde öncelikle zayıf olan Belediye bütçesini düzeltmeye yönelik adımlar attı. Kısıtlı imkanlarla Fen İşleri Müdürlüğü ve araç filosunu güçlendirdi. İş makinaları aldı. Arifiye’nin su ve kanalizasyon alt yapısını oluşturdu. İl ormanının içinde su deposu inşa ederek, Arifiye’de su kesintilerinin önüne geçti. Yolcu otobüsleri alarak Arifiye-Adapazarı arasındaki ulaşımı sağladı. Belediye otobüsleri Adapazarı Büyükşehir Belediyesinin kurulduğu 2003 yılına kadar, Arifiye’lilere hizmet verdi.
Arifiye’nin bugün açısından planlı gelişimini sağlayan İmar Planları, kanalizasyon alt yapısı ve içme suyu alt yapısı bu dönemin önemli eserlerindendir.
Bugün Kent Meydanı ve Kültür Merkezi olan şehrimizin merkezindeki alanı Arifiye Belediyesine Seyfettin KUBİLAY kazandırdı.
NİHAT ARSLAN DÖNEMİ ( 1994 - 2004)
1994 – 2004 Yılları arasında Arifiye Belediye Başkanlığı yapan Nihat Arslan, bir önceki başkan olan Seyfettin Kubilay tarafından başlatılan alt yapı çalışmalarını sürdürdü. O’nun döneminde Arifiye’de sokaklar kilitli parke taşı ile kaplandı. Cadde ve grup yolları sıcak asfalt ile kaplandı. Nihat Arslan da, araç filosunu yenilemek için büyük çaba sarfetti. Arifiye’lilere en mutlu günlerinde yıllarca hizmet verecek olan Şehit Mustafa Sezer Caddesi üzerindeki Arifiye Belediyesi Sosyal Tesislerini kurdu. Arifiye Belediyesi Ekmek Fırınını kurarak, yıllarca Arifiye’lilerin ucuz ve kaliteli ekmek yemesini sağladı. Yine, Arifiye Belediyesi bünyesine Çanakkale Çan kömürünü satarak, Arifiye’lilerin ucuz ve kaliteli kömür almalarına ön ayak oldu.
YUSUF ÇELEBİ DÖNEMİ ( 2004 - 2009)
2004-2009 Yılları arasında Arifiye Belediye Başkanlığı yapan Yusuf Çelebi, öncelikle deprem geçiren Belediye Hizmet Binasında tadilat çalışması yaptı. Belediyeyi kurumsallaştırmak için çalışmalar yürüttü. 2005 yılında Arifiye Belediyesi, Marmara bölgesinde ISO 2001 Kalite Yönetim Sistemi Belgesine sahip ilk Belde Belediyesi oldu. AGDAŞ tarafından ilk olarak Serdivan’da başlatılan doğalgaz çalışmalarını Arifiye’ye çekmek için büyük çaba sarfetti. AGDAŞ’a 5 bin abone garantisi verilerek çalışmalar başlatılıp, ilk olarak Arifbey Mahallesine doğalgaz verildi. Sonrasında ise, Fatih, Cumhuriyet ve Neviye Mahallelerine doğalgaz verildi. Parke ve asfalt çalışmaları büyük bir hızla sürdürüldü. Yine Başkan Yusuf Çelebi döneminde Arifiye Belediyesine Otokar Fabrikasının katkılarıyla, modern bir ambulans kazandırıldı.
Arifiye’de sosyal hayatın geliştirilmesi için de çalışmalar yürüten Başkan Çelebi, Olgunlar Turnuvası, Futbol Turnuvası, Ramazan Şenlikleri ve Deprem Şehitlerini Anma Programları düzenledi.
Ramazan ayında Belediye ve özel sektör işbirliği kurulan İftar çadırı ile başlayan gıda yardımları, daha sonra fakir ve yardıma muhtaç ailelere dağıtılan binlerce koli gıda yardımına dönüştü.
2008 yılında ülkemizde nüfusu 50 binin altındaki Belediyelerin kapatılarak, ilçe belediyelerine bağlanması ile ilgili yasa çıkınca, Arifiye Fidancılığın kurucusu Merhum Erol Kaya’nın ,dönemin Anayasa Mahkemesi Başkanının, o dönem il Başkanı olan Yusuf Alemdar’ın, Milletvekillerimizin ve Hanlı Belde Başkanı Ali Afacan’ın ve Nehirkent Belediye Başkanı Rıdvan SEZER’ın büyük destek ve katkılarıyla Arifiye, Hanlı ve Nehirkent Beldelerinin birleştirilerek ARİFİYE İlçesinin kurulmasını sağladı.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
2009 yılından itibaren mevcut Arifiye belediye Başkanlığı görevini yürüyen İsmail Karakullukçu yazının ikinci bölümünde yer alıcaktır..